︎


BLOG 

“FIT”: Què és estar en forma?

Estar en bona forma física, mitjançant la vida sana, l’alimentació equilibrada i l’exercici programat, és ja un objectiu general a la nostra societat. El concepte “FITNESS” actualment s’amplia amb el de “WELLNESS” , que fa referència al sentiment de benestar en els diferents aspectes, psicològic, social i físic, de l’ésser humà.Estar en bona forma inclou un ventall de facetes diverses que convé avaluar separadament:

La composició corporal: Implica la relació pes – alçada (el que anomenem índex de massa corporal ), però també la proporció entre múscul i greix, la relació cintura-malucs, l’adequació del pes a la complexió física, etc...

La postura: Una bona alineació i balanç muscular i una petjada correcta són fonamentals per a mantenir el cos sa i lliure de lesions.

La flexibilitat: Les nostres articulacions i els nostres músculs han de mantenir uns graus de recorregut suficients per a permetre realitzar els gestos esportius i els de la vida quotidiana amb facilitat i sense provocar-nos limitacions o lesions.

La força: Ha de ser l’adequada en totes les seves manifestacions: força màxima o explosiva, força resistència, to postural...

La resistència: La nostra capacitat aeròbica ha de ser suficient per a permetre l’activitat diària i la pràctica del nostre esport habitual. No és la mateixa exigència la requerida per la pràctica del futbol o el triatló que pel handbol o el volei.

I encara podríem citar l’equilibri, la coordinació, la velocitat i molts altres aspectes.

Actualment disposem d’estudis dels perfils de condició física dels especialistes i campions dels diversos esports. Existeixen uns patrons comuns a cada activitat que es repeteixen sistemàticament quan estudiem aquests perfils. Així, la Medicina de l’Esport té entre les seves tasques avaluar la condició física de tots els esportistes, prenent com a referència les característiques dels professionals més destacats de cada activitat esportiva. Ajustar el patró individual de cadascú al prototip ideal de cada esport és part important del programa d’entrenament.

Els mètodes de valoració de l’estat de forma han anat evolucionant i actualment es disposa d’un suport instrumental i informàtic que permet obtenir la informació i oferir-la mitjançant gràfics que faciliten la comprensió i permeten la planificació i el seguiment.

Als nostres centres disposem d’aquesta aplicació que dona, en el mateix moment de fer les proves, una taula de resultats que us ha d’orientar en la planificació de l’entrenament i us permet avaluar els resultats periòdicament.
1ª consulta gratuïta
Vine i consulta'ns la teva preocupació, t'assessorarem sobre les diferents opcions.
Centre Mèdic Mapfre
Muntaner 40,
Planta -1
08011 Barcelona

Horari
Dilluns a Divendres
9,30h - 20h

Contacta’ns
93 452 66 88
cipsa@cipsalut.es